Stort sortiment av nikotinpåsar! | Snabba leverans & färska produkter | Fri Frakt över 999kr!

Swenico

Tobaksfria nikotinpåsar.

0

Your Cart

Köpa Snus & Nikotinpåsar i Butik vs online: Varför så stor Prisskillnad?

Nikotinpåsar

Snus har en lång historia i Sverige och vissa skandinaviska länder. Nikotinpåsar är egentligen bara en produktutveckling av snus då de används på exakt samma sätt men med skillnaden att de inte innehåller tobak. Specifikt nikotinpåsar har exploderat i popularitet under de senaste åren, både i Sverige men framförallt utomlands. Den enormt växande populariteten av nikotinpåsar i Europa förklaras av det faktum att snus är förbjudet inom EU medans nikotinpåsar inte är det. Och utanför EU beror den växande populariteten av nikotinpåsar delvis på ett ökat intresse för mindre skadliga alternativ till traditionella tobaksprodukter, framförallt rökning.

I och med digitaliseringen av vårt samhälle har e-handel fullkomligt exploderat och vi svenskar gör alltmer av våra inköp online. Detta inkluderar också köp av snus och nikotinpåsar. Under de senaste åren har marknaden för snus och nikotinpåsar online växt enormt och detta är en trend som håller i sig med tydlig fortsatt tillväxt. Detta beror dels på det förändrade köpbeteendet hos konsumenter och en ökning av e-handeln i allmänhet, men också på grund av fördelarna med att köpa snus och nikotinpåsar online snarare än i butik. En av de viktigaste fördelarna är naturligtvis pris.

Du har säkert märkt att det generellt är en betydande prisskillnad på snus och nikotinpåsar i butik och online. Men varför är det så? Om du har gjort research och funderar på att beställa snus eller nikotinpåsar online har tanken om varför det är så markant billigare att handla snus online jämfört med att köpa det från butik, och det är precis denna fråga vi ska diskutera i denna artikel.

Handeln inom snus och nikotinpåsar

E-handeln i Sverige växer så det knakar inom de allra flesta områden. Vi gör nu mer av våra köp online än någonsin tidigare och för många har det blivit helt naturligt att göra alla sina inköp online istället för att behöva ta sig till en butik för att göra sina inköp. Detta gäller naturligtvis också snus och nikotinpåsar.

På senare år har det dykt upp mängder av nya e-handlare av snus och nikotinpåsar för att möta den ökade efterfrågan på snus online. Detta är positivt för konsumenter för att få ett större urval men framförallt en större konkurrens vilket leder till lägre priser. För bara några år sedan fanns det endast ett fåtal butiker som sålda snus och nikotinpåsar online men idag finns det ett brett urval att välja mellan.

Historiskt sett har de flesta snusare köpt sitt snus i butik såsom i mataffären eller på Pressbyrån eller 7eleven men konsumentbetéendet har förändrats i snabb takt och alltfler konsumenter väljer nu att handla online. Och precis som med den ökade e-handeln i allmänhet finns det naturligtvis goda skäl till att fler och fler nu köper snus online.

Framförallt, och kanske den viktigaste anledningen är pris. Överlag är det avsevärt mycket billigare att köpa snus online än i butik. Detta gör helt enkelt att du får mer prilla för pengarna. Sedan har vi det faktum att det är mycket smidigare och mer praktiskt att handla online än i butik. Att behöva gå till en butik varje gång du ska köpa snus kan vara tidskrävande. Säg till exempel att du förbrukar två dosor i veckan och normalt köper en i taget, något som många gör. Det kanske tar 10 minuter beroende på var du bor och hur nära en butik är att göra ditt köp. Detta innebär 20 minuter i veckan och 80 minuter i månaden. Du kan dessutom behöva stå i kö för att göra ditt köp och behöva ta dig ut i regn och rusk. Alternativet är att från komforten av din soffa göra en beställning online och få snuset levererat hem till dig. Med detta i åtanke är det inte så konstigt att alltfler väljer att beställa sitt snus online istället för att köpa det online.

Även om komforten och det faktum att det är mycket mer praktiskt att köpa snus online är den viktigaste anledningen för de flesta konsumenter prisskillnaden. Om det är en stor prisskillnad för samma vara kan det vara svårt att motivera att fortsätta att köpa i butik. Detta är särskilt sant när det dessutom är mer praktiskt att göra det.

Prisskillnader mellan att köpa snus och nikotinpåsar online eller butik

Som vi har etablerat är den viktigaste anledningen till den växande e-handeln av snus och nikotinpåsar priset. För faktum är att skillnaden i pris mellan att köpa i butik och online kan vara väldigt stor.

Som ett exempel kan vi ta en dosa General XR Rapé. På 7-Eleven kostar en dosa 50kr. Samtidigt kostar samma produkt 40kr på Swedish Match onlinebutik. Köper du ett tio-pack kostar det 33,90 kr per dosa och om du köper 50-pack kostar det 32,20 kr per dosa.

När du handlar online brukar det oftast vara rabatt på att köpa ett större antal dosor på en och samma gång. Detta gör att köpbeteendet online är annorlunda från köp i butik då de flesta endast köper en eller två dosor. Detta då butiker generellt inte erbjuder någon mängdrabatt.

Med det sagt, antag att priset är 50kr på 7-Eleven och 33,90 på Swedish Match. Den procentuella skillnaden blir då hela 32 procent! Detta innebär att du kan minska din snuskostnad med mer än 30 procent när du handlar snus online jämfört i butik. Om du till exempel konsumerar 2 dosor i veckan blir det 104 dosor per år. Om du skulle handlar all dosor på 7-Eleven blir den totala kostnaden 5200kr. Om du däremot skulle beställt dem hos Swedish Match skulle totalkostnaden bli 3525,6kr och ännu lägre om du köper större antal per gång. Dessa tusenlappar kan användas till betydligt roligare saker.

Mot bakgrund av detta är det lätt att se varför det blir alltmer populärt att beställa snus och nikotinpåsar online i takt med att fler och fler upptäcker möjligheten att spara väldigt mycket pengar. Konsumenter som regelbundet köper sitt snus i en fysisk butik kan uppleva en överraskning när de för första gången utforskar onlinealternativet och upptäcker de lägre priserna som erbjuds där. Med detta i åtanke är råder det inga tvivel om att trenden att handla online kommer att växa sig allt starkare i framtiden.

Det finns flera faktorer som bidrar till denna prisskillnad. För det första är fysiska butiker tvungna att hantera en rad kostnader som onlineplattformar undviker. Butikshyra, löner för butikspersonal och underhållskostnader är alla faktorer som läggs på varje såld produkt. Å andra sidan möjliggör onlinehandeln direktförsäljning från tillverkare till konsument vilket eliminerar behovet av mellanhänder och minskar därmed de totala kostnaderna för distribution. Även för onlinebutiker som inte själva är tillverkare brukar det oftast innebära färre led, mindre omkostnader, och färre mellanhänder, vilket direkt översätts till lägre priser för kunderna.

En annan viktig aspekt som påverkar priset är konkurrensen mellan onlineåterförsäljare. Den digitala marknaden ger konsumenterna möjlighet att jämföra priser snabbt och enkelt mellan olika webbplatser. Detta pressar onlinebutikerna att erbjuda konkurrenskraftiga priser och skapar därmed en konsumentvänlig miljö där priserna ofta blir förmånliga. En butik tilltalar framförallt de individer som bor och lever runtomkring denna butiken och många individer är inte villiga att gå eller åka längre till en annan butik bara för att snuset är några kronor billigare där.

Faktorer som påverkar prisskillnaderna

Prisskillnaderna mellan att köpa snus och nikotinpåsar i butik kontra online kan i stor utsträckning härledas till flera faktorer som påverkar försäljningskedjan och kostnadsstrukturen för dessa produkter. När man tittar närmare på dessa faktorer blir det tydligt varför onlinealternativen ofta kan erbjuda betydligt lägre priser jämfört med sina fysiska motparter.

Butikskostnader

En av de främsta faktorerna är kostnaderna som är förknippade med att driva en fysisk butik. Onlinebutiker har inte samma kostnader och lokalkostnaden är ofta en stor omkostnad för en butik då den måste vara på en väl trafikerad adress.

Butikshyra utgör därför ofta en betydande del av en butiks omkostnader, särskilt om butiken är belägen i ett populärt område eller köpcentrum. Dessutom tillkommer löner för butikspersonal, säkerhet och underhåll av butikslokalen. Alla dessa kostnader måste täckas genom försäljningspriset på produkterna vilket resulterar i högre priser för konsumenten. Även om onlineåterförsäljare behöver en lokal för sin verksamhet är denna ofta belägen i ett industriområde där hyran är betydligt lägre. Dessutom är det mycket billigare med en industrilokal än med en väl inredd butikslokal.

Mellanhänder och distribution

I den traditionella detaljhandeln involverar försäljningskedjan ofta flera mellanhänder, från tillverkare till distributörer och sedan till återförsäljare. Varje mellanhand tar en del av vinsten vilket naturligtvis ökar priset på produkten när den når konsumenten. Onlinehandeln minskar behovet av dessa mellanhänder och tillåter tillverkare att sälja direkt till konsumenten, vilket minskar distributionskostnaderna och därmed den totala prissättningen. Även om onlinebutikerna inte är tillverkare själva innebär det oftast att det är färre mellanhänder.

Lagring och lagerhållning

Fysiska butiker måste hantera lagerutrymme för att hålla en konstant försörjning av varor. Detta innebär kostnader för lagring, hantering och ibland förluster på grund av utgående produkter. Även om onlinebutiker också behöver ha ett lager behöver de inte ha någon butiksdel vilket betyder att de endast kan ha ett lager och inte både och. Detta gör att onlineåterförsäljare många gånger kan klara sig med mindre lokaler.

Personal och service

Den personliga servicen som erbjuds i fysiska butiker innebär ytterligare kostnader i form av löner för personal.

Onlinehandel kan dra nytta av automatiserade system och behöver inte nödvändigtvis investera lika mycket i kundservice, vilket också påverkar prissättningen. Löner är ofta den största kostnaden för en butik och eftersom att onlinebutikerna inte behöver ha någon som ständigt står i kassan behöver man inte ha lika många anställda.

SHARE

Lämna ett svar