Stort sortiment av nikotinpåsar! | Snabba leverans & färska produkter | Fri Frakt över 999kr!

Swenico

Tobaksfria nikotinpåsar.

0

Your Cart

Är det Farligt att Somna med en Nikotinpåse?

Swenico nikotinpåsar

Nikotinpåsarnas användningsområde är stort, och en nikotinpåse kan avnjutas varsomhelst, närsomhelst.
Detta kanske indirekt förutsätter att personen faktiskt är vaken under användandet, och funderingen huruvida det är farligt att somna med en nikotinpåse under läppen eller inte kanske är en tanke som slår dig? I denna artikeln går vi igenom frågan i detalj.

Vad Händer om Du Somnar med en Nikotinpåse?

Det korta svaret är att det inte är farligt från ett innehållsperspektiv, men det kan däremot vara farligt om nikotinpåsen hamnar i halsen.

Vad som händer om du somnar med en nikotinpåse under läppen är att du ofta börjar producera mer saliv i munnen, och fenomenet ”snusrinn” kan förekomma. Detta innebär i kort att på grund av ökad salivproduktion i munnen, kan salivet rinna ut, då en stor majoritet människor sover med öppen mun. När det kommer till nikotinpåsar är detta tack och lov väldigt tacksamt, då salivet från en nikotinpåse inte blir färgat, som det blir vid användandet av en snus med tobak. Salivet som uppstår med en tobakssnus kan därför lämna snusfläckar på kudden, örngott, madrass eller annan valfri yta där personen sover, som senare kan vara svåra att få bort, eller allmänt bara uppfattas som någonting ofräscht.

Faktum är att i Snusbolagets rapport 2020 uppgav 17 procent av män och 12 procent av kvinnor att anledningen till att man använder tobaksfria prillor är att det inte missfärgar lakanen.

Den ökade salivproduktionen i munnen gör också att nikotinpåsen kan bli hal, och ramla ner från underläppen där den initialt placerades. Även fast det är ovanligt, kan detta innebära att nikotinpåsen glider ner i halsen, vilket kan skapa risk för kvävning. Kroppen hade i sådant fall reagerat på detta och börjat hosta, men detta är en av anledningarna till varför det är bra att försöka undvika att ha som vana att somna med en nikotinpåse under läppen, utan istället utveckla en vana att plocka ut nikotinpåsen innan du borstar dina tänder.

En annan tanke som kan uppkomma är förstås huruvida användandet av en nikotinpåse under en längre period kan vara farligt för kroppen. Men även fast det rekommenderas att använda en nikotinpåse i 10 till 50 minuter, är det en preferensfråga, och skulle nikotinpåsen användas under en längre tid, exempelvis under natten när du sover, så har det ingen negativ påverkan på kroppen. Hur länge du kan använda en nikotinpåse kan du läsa om här.

Är det farligt att råka svälja salivet eller nikotinpåsen?

En annan naturlig fråga som kanske uppstår är ifall det skulle vara farligt att omedvetet under sömnen råka svälja salivet som produceras i munnen, som blir utspätt med nikotinpåsen som ligger under läppen. Det korta svaret på den frågan är att det inte är farligt, och du kan läsa mer djupgående fakta om om det området här.

Samma frågeställning kan även ställas kring nikotinpåsen och ifall det är skadligt att råka svälja den. Det korta svaret på frågan är att nikotinpåsar består till största del av växtfiber, vilket vi får i oss genom vanlig kost ändå och alltså är helt ofarligt. Den enda nackdelen är att kroppen har svårt att bryta ner växtfibrerna i magsäcken vilket kan göra att man upplever ett obehag i magen. Däremot krävs det ofta mer än endast en prilla för att du ska uppleva obehag. När det kommer till nikotinet kan detta inte tas upp lika effektivt i magsäcken som det kan genom slemhinnorna. Ett utförligt svar på denna frågeställning som går ner på djupet kan du läsa här.

SHARE

Lämna ett svar