Stort sortiment av nikotinpåsar! | Snabba leverans & färska produkter | Fri Frakt över 999kr!

Swenico

Tobaksfria nikotinpåsar.

0

Your Cart

Vad Händer om man Råkar Svälja en Nikotinpåse?

Swenico nikotinpåsar

Har du råkat svälja en nikotinpåse och är nu orolig över vad som ska hända? Är det farligt?

Oroa dig inte. Att råka svälja en nikotinpåse är inte bra men det är inte farligt.

Nikotinpåsar är ämnade för oralt bruk men inte för att sväljas. Men om du skulle råka svälja en nikotinpåse behöver du inte oroa dig?

Vad händer om jag råkar svälja en nikotinpåse?

Mest sannolikt kommer det inte att hända någonting. Du kan eventuellt känna ett visst obehag i magen men oftast kommer du inte att märka någonting.

Om du mot förmodan skulle uppleva ett större obehag rekommenderar vi att du kontaktar vårdguiden på 1177.

Nikotinpåsar består till största del av växtfiber vilket inte är farligt för kroppen, även om den inte kan bryta ned det och få någon näring från det. Det enda som skulle kunna lyfta en fråga är nikotinet men nikotinpåsar innehåller så pass låga doser att det inte är farligt om du skulle svälja en prilla. Detta gäller även för de allra starkaste sorterna. Utöver växtfiber och nikotin innehåller nikotinpåsar ingredienser som återfinns i mat och som är helt ofarliga att svälja såsom sötningsmedel och smakämnen.

Biotillgänglighet är ”är ett begrepp inom farmakologi som visar hur stor del av ett läkemedel som når systemkretsloppet (blodet) i en organism”. Fortsättningsvis ”mäter kvoten hur stor fraktion av ämnen som administreras oralt når cirkulationen i jämförelse med hur mycket som når cirkulationen vid intravenös administration.”

Nikotin har lägre biotillgänglighet än om den används oralt, under läppen. Vad detta betyder i enklare termer är att mindre nikotin tas upp när du har en prilla i magen än när du har den under läppen. Detta gör att det inte finns någon risk för nikotinförgiftning, även från de starkare sorterna av nikotinpåsar med högre nikotinhalt.

Vidare är det viktigt att poängtera att kroppen tar upp mindre nikotin i magen än när du använder den under läppen. 

Det anses säkrare att svälja en nikotinpåse än en tobakssnus eftersom att snus, till skillnad från växtfibrer, kan i viss mån brytas ned och tas upp av kroppen. Detta gör att du kan uppleva ett större obehag om du råkar svälja tobakssnus.

Vad händer om jag sväljer flera nikotinpåsar?

Om man råkar svälja nikotinpåsar någon gång är det ingen risk men har du som vana att regelbundet svälja nikotinpåsar kan du uppleva problem med magen. Du bör undvika att medvetet svälja nikotinpåsar, istället bör du alltid slänga använda prillor i soptunnan.

Själva påsarna kan skapa obehag i magen och dessutom kan ingridienserna i nikotinpåsar vara olämpliga för förtäring i större mängder. 

Vad är nikotinpåsar?

Nikotinpåsar är även kända som all white snus, vitt snus, tobaksfritt snus, all white, vit portion, helvitt snus, och mycket annat. Nikotinpåsar är en oral nikotinprodukt som kommer i små portionspåsar som placeras under överläppen. Väl under läppen frigörs nikotin och smak.

Nikotinpåsar är inte ämnade för att sväljas, tuggas, eller sugas på.

Nikotinpåsar liknar klassiskt tobakssnus på flera sätt men den stora skillnaden är att de inte innehåller någon tobak. Detta gör att de upplevs fräschare, finns i ett större utbud av smaker, inte missfärgar tänderna, och möjligen kan vara ett hälsosammare alternativ då de inte innehåller de potentiellt cancerogena ämnen som tobak gör, även om mer studier behövs göras inom detta område.

Under de senaste åren har nikotinpåsar ökat explosionsartat i popularitet och många snusare av tobakssnus har gått över till att använda tobaksfritt snus istället, delvis på grund av fördelarna som diskuterats ovan, med flera.

Nikotinpåsar används under läppen i upp till 60 minuter och när du är klar med prillan placeras den i topplocket på dosan eller i en soptunna.

SHARE

Lämna ett svar