Stort sortiment av nikotinpåsar! | Snabba leverans & färska produkter | Fri Frakt över 999kr!

Swenico

Tobaksfria nikotinpåsar.

0

Your Cart

Vad Innehåller Nikotinpåsar?

Nikotinpåsar innehåll

Nikotinpåsar, eller tobaksfritt snus, innehåller ingen tobak, som dess namn antyder. För att ersätta tobaken använder tillverkare olika typer av växtfibrer. Men utöver detta innehåller nikotinpåsar flera andra ingredienser för att skapa den perfekta konsistensen, hållbarheten, och smaken.

Många av ingredienserna som du hittar i nikotinpåsar finner du i alla nikotinpåsar oavsett tillverkare. Även om de viktigaste huvudkomponenterna återfinns i alla nikotinpåsar finns det vissa skillnader i ingredienserna som används beroende på nikotinpåse och tillverkare.

I denna artikel reder vi ut vad nikotinpåsar innehåller och vad varje ingrediens fyller för funktion. Notera att alla nikotinpåsar inte alltid innehåller alla dessa ingredienser, utan de är de ingredienserna som återfinns i olika nikotinpåsar, beroende på tillverkare och typ.

De viktigste ingredienserna i nikotinpåsar

Nedan tittar går vi igenom de viktigaste och mest centrala ingredienserna i nikotinpåsar. Längre fram tittar vi närmare på E-ämnena som återfinns i nikotinpåsar.

Växtfiber

Växtfiber är det material som utgör den största delen av en nikotinpåse. Syftet med växtfiber är att skapa fyllning för prillan som gör att den ligger skönt och bekvämt under läppen. Olika typer av tillverkare använder växtfiber från olika växter men samtliga tillverkare använder växtfiber som bas. Om du vill läsa om växtfiber i detalj kan du referera till denna artikel.

Fördelen med växtfiber är att det är billigt och är i princip smaklöst vilket ger tillverkarna stora möjligheter att smaksätta prillorna. Detta är den främsta anledningen till att nikotinpåsar finns i betydligt fler smaker än klassiskt tobakssnus.

Vissa nikotinpåsar innehåller både växtfiber och fyllnadsmedel (E460).

Nikotin

Kanske den viktigaste ingrediensen i nikotinpåsar är såklart nikotinet. Det är nikotinet som skapar upplevelsen och känslan av välbehag som nikotinpåsar ger. Olika prillor kommer att ha olika nikotinhalt och styrkor som du har möjlighet att välja mellan beroende på din preferens. Läs mer om nikotinstyrkor i nikotinpåsar här.

Vatten

Alla nikotinpåsar kommer att innehålla en viss mängd vatten. Hur mycket vatten som prillorna innehåller beror på fuktighetsgraden som tillverkaren vill uppnå. Nikotinpåsar finns både i fuktiga prillor men även som Mini dry som är ämnade att vara väldigt torra och rinna minimalt. Det kan vara bra att veta fukthalten då olika personer gillar olika fukthalt. En del vill ha prillor som är extremt torra och därmed rinner minimalt, men andra föredrar fuktigare prillor som har något högre rinn.

Nikotinhalten i några av de vanligaste prillorna är följande:

 • ZYN Mini dry fukthalt: 2,70%
 • VOLT Pearls fukthalt: 12,7%
 • Swave fukthalt: 40%
 • XQS fukthalt: 25%
 • XR Tobacco free fukthalt: 41,5%

Aromer

Aromer, eller aromämnen är de primära tillsatserna som ger nikotinpåsarna smak. Tillverkare kan även använda andra ingredienser för att ge smak till nikotinpåsar såsom salmiak eller vegetabilisk olja.

Livsmedelsverkets definition av aromer är följande:

”Aromer är ämnen som inte äts eller dricks som de är, utan som sätts till livsmedel i mycket låga halter för att ge eller förändra livsmedlens smak och doft. Aromer ger eller förstärker smak av till exempel frukter, vanilj, röksmak, skaldjur eller bittermandel.”

Smakförstärkare (koksalt)

Smakförstärkare i nikotinpåsar kommer i form av koksalt eller salt och kan refereras till som natriumklorid. Saltet används som en smakförstärkare och även delvis som konserveringsmedel.

Xylitol

Xylitol är en ingrediens som återfinns i vissa nikotinpåsar. 

För att citera Livsmedelsverket:

”Även kallat björksocker. Sockeralkohol som framställs ur sockerarten xylos.  Är ungefär lika sött som vanligt socker. Får användas till samma typer av livsmedel som maltitol. Om det är mer än 10 % sockeralkoholer i en produkt ska den märkas med uppgiften att överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan.”

Vanliga E-ämnen i nikotinpåsar och vad de betyder

Om du har läst innehållsförteckningen på nikotinpåsar har du sett att några av ingridienserna specificeras med så kallade E-ämnen eller E-nummer.

Detta är ett nummer som börjar på ”E” och följs av ett nummer.

När man läser dessa E-ämnena kan det se konstigt ut men faktum är att det är bara ett enklare sätt och ett system för att definiera tillsatser. 

För att citera Netdoktor:

”E-ämnen är tillsatser som är beprövade och godkända för användning inom EU. Dessa godkännanden övervakas, revideras och ändras eventuellt mot bakgrund av ny vetenskaplig forskning. Tillsatser används av många olika skäl.”

Med det sagt är E-ämnena som används i produkter i Sverige säkra och väl beprövande. Enbart godkända tillsatser får användas och reglera är stränga. E-nummerna är utformade som ett ID-nummer som ska fungera som beteckning för livsmedelstillsatser och göra det lättare för såväl myndigheter och konsumeter att navigera bland alla de olika tillsatserna. E-tillsatserna godkänt för användning i Europa och inte enbart ett enskilt land.

Livsmedelsverkets hemsida kan du söka efter samtliga E-nummer och hitta alla godkända tillsatser för att lära dig mer om vad de betyder och vad de används till.

Låt oss titta närmare på några av de vanligaste E-ämnena i nikotinpåsar och vad de används till.

Vanliga E-ämnen i nikotinpåsar:

 • E460: Känt som fyllnadsmedel, används av vissa tillverkare för att fylla ut och skapa en bättre passform på prillan. E460 är cellulosa form av mikrokristallin cellulosa och cellulosapulver.
 • E401: Ett Emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel som framställs ur algin, vilket framställs från brunalger.
 • E950: Ett sötningsmedel som är cirka 130-200 gånger sötare än vanligt socker. Det används av många nikotinpåsar för att ge en sötare smak.
 • E422: Glycerol, en form av fett som kan komma från växter eller djur. Det används som ett stabiliserings- och konsistensmedel.
 • E525: Surhetsreglerande medel som framställs syntetiskt och används för att reglera PH-nivån i prillorna.
 • E471: Ett emulgeringsmedel som framställs av fetter och oljor eller glycerol och fettsyror
 • E500: Natriumkarbonater, även känt som soda. En form av salt som används som surhetsreglerande medel.
 • E551: Kiseloxid, ett ämne som är vanligt i naturen. Används i nikotinpåsar som ett klumpförebyggande och stabiliseringsmedel.
 • E202: Kaliumsorbat, kaliumsaltet av sorbinsyra. Används i nikotinpåsar eftersom att det är effektivt mot jäst- och mögelsvampar och vissa bakterier.
 • E1520: Propan-1,2-diol, ett lösningsmedel i låg halt för vissa livsmedelstillsatser och aromer.
 • E509: Kalciumklorid, saltsyrans kalciumsalt. Används i nikotinpåsar för att påverka smak och konsistens.
 • E954: Sackariner, ett sötningsmedel som är cirka 400 gånger sötare än vanligt socker.

Innehållsförteckning i vanliga nikotinpåsar

Volt

Vatten, fyllnadsmedel (E460), smakförstärkare (koksalt), xylitol, nikotin, aromer, förtjockningsmedel (E401), salmiak, surhetsreglerande medel (E500), sötningsmedel (E950).

ZYN

Vatten, fyllnadsmedel (E 460), växtfiber, fuktighetsbevarande medel (E 422), vegetabilisk olja, salt, surhetsreglerande medel (E 525), aromer, nikotin, emulgeringsmedel (E 471), sötningsmedel (E 950).

Velo

Vatten, fyllnadsmedel (E460), smakförstärkare (koksalt), xylitol, aromer, förtjockningsmedel (E401), nikotin, salmiak, sötningsmedel (E950), surhetsreglerande medel (E500).

LOOP

Fiber, vatten, nikotin, aromer, sötningsmedel (E968, E950), surhetsreglerande medel (E500, E330), fuktighetsbevarande medel (E401, klumpförebyggande medel (E551), natriumklorid, konserveringsmedel (E202).

Zone X

Växtfiber, Vatten, Fuktighetsbevarande medel (E422/E1520), Smakförstärkare (koksalt), ,Salmiak, Nikotin, Aromer, Sötningsmedel (E950),Surhetsreglerande medel (E500).

Swave

Vatten, fyllnadsmedel (E 460), växtfiber, fuktighetsbevarande medel (E 422), aromer, surhetsreglerande medel (E 500, E 509), salt, nikotin, emulgeringsmedel (E 471), sötningsmedel (E 954).

SHARE

Lämna ett svar