Stort sortiment av nikotinpåsar! | Snabba leverans & färska produkter | Fri Frakt över 999kr!

Swenico

Tobaksfria nikotinpåsar.

0

Your Cart

Nikotinstyrka i Nikotinpåsar – En Komplett Guide

Nikotinpåsar nikotinstyrka

Nikotinstyrkan är en av de viktigaste sakerna som skiljer olika nikotinpåsar åt. Nikotinpåsar finns i en mängd olika nikotinstyrkor som betecknas på olika sätt. Det breda utbudet av nikotinpåsar med olika nikotinstyrkor gör att det ibland kan bli förvirrande. Vissa tillverkare använder beteckningar såsom ”strong” eller ”extra strong” medans andra tillverkare använder ”pluppar” för att beskriva prillornas styrka.

I denna artikel reder vi ut allt du behöver veta om nikotinstyrka i tobaksfritt snus och vad du bör tänka på när du gör ditt val.

Nikotinstyrka i tobaksfritt snus 

Det är inte enbart mängden nikotin som nikotinpåsar innehåller som påverkar upplevelsen och ”nikotinkicken” som du får. Faktum är att flera olika faktorer utöver nikotinhalten kan påverka detta.

Det som är mest intressant är faktiskt hur mycket nikotin som tas upp ur prillan. Och detta kommer i sin tur att påverka din upplevelse. Swedish Match har ett exempel mellan Catch Dry Licorice Mini, som har en nikotinhalt på 1.5& och General white en nikotinhalt på 0.8%. Samtidigt klassificerar Swedish Match både dessa produkter som normalstarka. Detta beror på att nikotinmängden inte alltid är den samma som den upplevda nikotinstyrkan.

Detta är viktigt att poängtera eftersom att många tillverkare baserar styrkan på den upplevda nikotinhalten och inte alltid strikta efter nikotinmängden. Låt oss titta på några av de faktorer som påverkar den upplevda nikotinhalten.

Faktorer som påverkar den upplevda nikotinstyrkan i en prilla

Det är flera faktorer som påverkar den upplevda nikotinhalten i en prilla. Inte minst smaken men givetvis även fuktigheten. Desto fuktigare en prilla är, desto mer nikotin tas upp. Detta gör att dry-snus kan innehålla mer nikotin men ändå upplevas som lika starka som fuktade nikotinpåsar som inte är ”strong”.

Generellt är nikotinpåsar torrare än klassiskt tobakssnus och detta gör att dessa många gånger kan innehålla mer nikotin. Däremot betyder det inte att allt nikotin tas upp. Det handlar många gånger om att kompensera för de torrare prillorna. Faktum är att det normalt endast är 10-20% av nikotinet som tas upp när man snusar en prilla.

En annan faktor som påverkar den upplevda nikotinhalten är pH-värdet. Desto högre pH-värde en prilla har, desto mer nikotin tas upp.

Prillans format påverkar även den specificerade styrkan. Till exempel så innehåller en slim-påse ofta ungefär lika mycket nikotin som en prilla i mini-format som klassificeras som Stark eller Extra stark. Däremot är andelen nikotin i varje påse större eftersom att prillorna kommer i mini-format.

Sist men inte minst påverkar även hur ofta och hur länge du har snusat. I regel kan man säga att mer erfarna snusare kan och föredrar att snusa starkare prillor för att få samma effekt. En ovan snusare kan däremot uppleva ”light” prillor med en lägre nikotinhalt som starka.

Olika nikotinstyrkor i tobaksfritt snus

Olika nikotinpåsar kommer med olika nikotinstyrkor. Att känna till skillnaderna mellan dessa är viktigt för att hitta den perfekta prillor för just dig. Om du väljer en alltför stark prilla kan du känna dig snurrig och negativt påverka din snusupplevelse. För att få maximal njutning vill du hitta den nikotinstyrka som passar just dig.

Låt oss titta närmare på de olika nikotinstyrkorna som finns bland nikotinpåsar. Som nämnt tidigare är det fler faktorer än enbart nikotinhalten som påverkar hur tillverkare klassificerar sitt snus, vilket förklarar varför det kan vara olika klassificeringar på styrka även om nikotinhalten är densamma.

Tillverkare använder ofta ”plupp”-system på en skala mellan 4 och 5 pluppar. Eftersom att skalan kan variera mellan tillverkare kan till exempel en tillverkare ha en plupp, medans en annan tillverkare kan ha två, även om nikotinhalten är densamma.

Mängden nikotin beräknas på nikotin mg per gram eller mg/nikotinpåse.

Nikotinfritt

All-white snus eller nikotinpåsar finns som nikotinfria alternativ. Detta innebär att prillorna inte innehåller något nikotin alls. Dessa väljs ofta av individer som vill sluta snusa eller minska sitt snusande.

0.1-6mg/g nikotin: Light/low (en eller två pluppar)

Nikotinpåsar med nikotinstyrka ”light” är snus med den lägsta nikotinhalten. Dessa innehåller generellt mellan 0.1-6mg nikotin. Denna styrka passar för folk som inte är så vana att snusa nikotinpåsar och inte vill ha en kraftig nikotinkick.

7 – 9.9 Mg/g nikotin: Normal nikotinstyrka (två eller tre pluppar)

Den absolut vanligaste nikotinstyrkan för tobaksfritt snus är styrkan ”normal”. Normal nikotinstyrka innehåller normalt 7-9.9mg/g. Denna nikotinhalt är uppskattad av många eftersom att det ger en skön upplevelse utan en alltför kraftig nikotinkick. Normalstarka nikotinpåsar passar ofta till vardagsbruk.

Eftersom att normal nikotinstyrka är den mest populära finns det också flest nikotinpåsar med denna styrka. Normalstarka nikotinpåsar finns i ett enormt utbud av prillor, smaker, och märken.

10-15mg/g nikotin: Stark/strong (Tre pluppar)

Stark nikotinstyrka ligger på cirka 10-15mg/g. Detta är ett lämpligt val för de som tycker att normalstarka prillor är lite för svaga. Erfarna snusare kan föredra starkare snus för vardagsbruk. Mindre erfarna snusare kan ibland välja starkare prillor för att bryta av ibland och för att få en extra kick.

15.1-35mg/g Extra Stark/Extra strong/Super strong (Fyra eller fem pluppar)

Extra stark, Extra strong, eller X-strong är de absolut starkaste nikotinpåsarna som innehåller mest nikotin. Generellt kan man säga att dessa nikotinpåsar är väldigt starka och lämpar sig primärt för erfarna snusare. Nikotinpåsar i denna nikotinkategori tenderar dock även att upplevas starka för erfarna snusare.

Extra starka nikotinpåsar har normalt en nikotinhalt på mellan 15.1-35mg/g och klassificeras med fyra eller fem pluggar (beroende på tillverkarens klassificeringssystem).

SHARE

Lämna ett svar