Stort sortiment av nikotinpåsar! | Snabba leverans & färska produkter | Fri Frakt över 999kr!

Swenico

Tobaksfria nikotinpåsar.

0

Your Cart

En Nybörjarguide till Nikotinpåsar – Allt du Bör Veta

Swenico nikotinpåsar

Är du ny till nikotinpåsar? Kanske har du tidigare använd tobakssnus och ser nikotinpåsar som ett bättre alternativ?

Oavsett om du precis har börjat använda nikotinpåsar eller är nyfiken på vad det är ska vi gå igenom grunderna till nikotinpåsar och vad du bör veta när du använder dem.

Vad är nikotinpåsar?

Nikotinpåsar kallas även vitt snus, tobaksfritt snus, nicopods, all white snus, nicotine pouches, helvit portion, och mycket annat. Nikotinpåsar liknar på många sätt klassiskt tobakssnus och används på exakt samma sätt. Nikotinpåsar kommer i form av små påsar som placeras under överläppen. De kan användas i upp till 60 minuter och under tiden frigör de nikotin in i blodet. De frigör dessutom smak vilket påverkar helhetsupplevelsen.

Nikotinpåsar är till skillnad från tobakssnus helt fria från tobak och innehåller istället växtfiber. Detta gör att prillan är vit före, innan, och efter användning. Av denna anledning missfärgar nikotinpåsar inte tänderna upplevs fräschare, och har, enligt många flera attraktiva fördelar framför tobakssnus.

Här är de viktigaste sakerna du bör veta om nikotinpåsar och dess användning.

Nikotinpåsar finns i en stor mängd olika smaker

Nikotinpåsar finns i ett enormt utbud av olika smaker. Betydligt större än det för tobakssnus. Detta beror på att själva växtfibern som används istället för tobak är smaklös vilket ger större möjligheter till smaksättning. Tobakssnus finns med olika smaksättningar men smaksättningen är begränsad av smakerna från tobaken som måste tas hänsyn till för att skapa en bra helhetssmak som blandar sig väl med tobaken.

Nikotinpåsar finns i alla olika typer av smaker, från friska bärsmaker såsom hallon och blåbär till citrusfrukter såsom citron och apelsin. De finns också med fräscha fruktsmaker såsom äpple, kiwi, och passionsfrukt. Utöver fruktsmaker finns det ett brett utbud av fräscha mintsmaker såsom menthol och mint, vilket är den vanligaste smaken. Om du är ute efter en mer unik smakupplevelse finns det smaker såsom kaffe, Jalapeño lime, hallon lakrits, eller daiquiri. 

Nikotinpåsar finns i olika format

En annan sak du bör veta är att nikotinpåsar finns i flera olika format. Nikotinpåsar återfinns vanligast i formaten portion/normal, slim, och mini. Slim är det vanligaste portionsformatet där prillan är avlång och slimmad vilket för att den ligger bättre under läppen och är mer diskret.

Portion/normal är den största prillan och liknar vanlig large prilla för tobakssnus. På grund av deras större storlek är de mindre diskreta men håller längre och ger en större upplevelse.

Slutligen har det även blivit alltmer populärt med mini-format vilket innebär att prillan kommer i en mindre storlek. Den främsta anledningen till att folk väljer mini-format är att de är helt diskreta och inte syns när du använder dem. Om du vill undvika en utbuktning av läppen och att det inte ska synas att du har en prilla när du till exempel pratar eller ler så kan du välja mini-format.

Vår rekommendation är dessutom att du väljer mini-formatet om du är en nybörjare och sedan testar te olika formaten för att hitta den som passar just dig allra bäst.

Nikotinpåsar finns i olika nikotinstyrkor

En viktig aspekt som du bör veta är att nikotinpåsar kommer i ett brett urval av nikotinstyrkor. Nikotinstyrkan brukar oftast indikeras på dosan på en skala ett till fyra eller ett till fem. Ett är naturligtvis den svagaste nikotinstyrkan som är känd som ”low” och fyra eller fem klassificeras som extra strong/extra stark.

Desto starkare nikotinstyrka du väljer, desto större blir nikotinupplevelsen. Många tillverkar samma sort med flera nikotinstyrkor vilket gör att du lätt kan hitta din favoritstyrka för din favoritpåse. Det går givetvis också bra att variera mellan olika nikotinstyrkor beroende på tillfälle. En del användare kan till exempel använda ”normal” under vardagen och på vissa tillfällen såsom på morgonen och kvällen välja en lite starkare prilla för att få den där extra nikotinkicken.

Börja med en svag nikotinstyrka i början

För att fortsätta på spåret om nikotinpåsar är vår rekommendation att du börjar med en svag nikotinstyrka i början. Om du är nybörjare till nikotinpåsar och är generellt ovan med nikotin bör du välja en nikotinstyrka på ett eller två (normal). Väljer du en för stark nikotinstyrka finns annars risken att du blir illamående och yr vilket negativt påverkar din upplevelse.

Börja hellre med en lägre nikotinstyrka och testa sedan olika styrkor för att hitta den som passar just dig bäst. Nybörjare får oftast samma nikotinupplevelse av en svagare nikotinpåse som en person som är en mer erfaren nikotinanvändare. Detta beror på att kroppen bygger upp en tolerans för nikotin över tid.

Använd prillan i upp till 60 minuter

Olika tillverkare och varumärken ger olika råd för hur länge du ska använda en prilla. En del säger 30 minuter, andra 40 minuter, och vissa 60 minuter.

Utgångspunkten är dock att du kan använda en nikotinpåse så länge eller så kort du vill. Det viktiga är att du gör det som du föredrar och ger dig störst behag.

Över tid kommer nikotinpåsen att börja rinna mer under läppen och nikotinkicken kommer inte att upplevas lika tydlig. Om du använder prillan ännu längre kommer smaken till slut att avta. Byt prilla när du känner för det och använd dem så kort eller så länge du vill.

En del väljer att bara använda prillan en kortare stund eftersom att de ogillar rinnet. Även om nikotinpåsar rinner mindre än tobakssnus då de är torrare så kommer de över tid att börja rinna. Du kan antingen svälja eller spotta ut rinnet, eller ta ut prillan och stoppa in en ny.

Förvänta dig en stickande känsla när du stoppar in en prilla

Kort efter att du har stoppat upp en prilla kan du känna en stickande, pirrande känsla under läppen. Du behöver inte oroa dig.  Det är tecken på att nikotinet frigörs och börjar tas upp av blodet.

Hur tydlig denna känsla beror på hur van du är men också vilken nikotinpåse du använder. Denna känsla förstärks ofta om du använder en kylig mintsmak. För de flesta varar denna känsla i upp till 15 minuter och övergår sedan till en stabil release av nikotin och smaker.

Majoriteten av nikotinet från prillan tas inte upp vid användning

Studier har konstaterat att enbart cirka 20% av prillans nikotin tas upp under användning. Med det sagt fortsätter nikotinpåsen att frigöra nikotin under hela tiden som du använder den. Däremot upplevs den tydligaste nikotinkicken under början av användningen.

Nikotinpåsar bör inte tuggas eller sugas på

Nikotinpåsar är till för att användas oralt och placeras under läppen. När nikotinpåsen väl är under läppen frigör den nikotin till blodsystemet. Det är inte rekommenderat att du suger eller tuggar på nikotinpåsarna. Nikotinet tas upp i avsevärt lägre grad i magen än när den ligger under läppen.

Du bör inte heller svälja nikotinpåsar. Om du av misstag har råkat svälja en nikotinpåse är det ingen vara. Eftersom att nikotin tas upp i lägre grad av magen och nikotinpåsar utöver detta använder vanliga ingredienser i mat såsom sötningsmedel och aromer är det ingen risk. Däremot an inte växtfiber brytas ner i magen. Du bör inte göra det till en vana att svälja nikotinpåsar utan de bör slängas i soptunnan eller i topplocket på dosan när du är färdig.

SHARE

Lämna ett svar