Stort sortiment av nikotinpåsar! | Snabba leverans & färska produkter | Fri Frakt över 999kr!

Swenico

Tobaksfria nikotinpåsar.

0

Your Cart

Hur Mycket Nikotin är det i Nikotinpåsar?

Swenico nikotinpåsar

Mängden nikotin, oftast refererad till som nikotinstyrkan varierar mellan olika nikotinpåsar. Detta gör det lättare för dig att välja den nikotinstyrka som passar just dig bäst.

Över tid bygger kroppen upp en tolerans för nikotin vilket gör att mer erfarna användare av nikotinpåsar generellt sett brukar använda starkare nikotinstyrka än de som är mindre vana. Slutar man använda nikotinprodukter minskar dock denna resistens vilket är anledningen till att man kan få en kraftigare nikotineffekt om man inte har använt nikotinpåsar på länge.

Är du nyfiken på att veta hur mycket nikotin det är i nikotinpåsar? I denna artikel har vi sammanställt hur mycket nikotin det är i de vanligaste nikotinpåsarna. Men innan vi tar en titt på detta ska vi reda ut några saker om nikotinpåsar och nikotin.

Nikotinet i nikotinpåsar presenteras ofta i en skala

Idag presenterar majoriteten av varumärken nikotinstyrkan på en dosa i en skala. Denna skala är oftast från 1 till 4 eller 1 till 5. En del tillverkare använder siffror medans andra använder ”plupp-system” där plupparna ska motsvara en siffra.

Förut angavs nikotinhalten på snus i procent då det är relevant konsumentinformation men i maj 2016 implementerade EU ett nytt tobaksdirektiv som innebär att svenska snustillverkare inte längre ange nikotinhalt på snusdosan. Eftersom att nikotinpåsar inte innehåller tobak appliceras denna lag dock inte på nikotinpåsar vilket är anledningen till att många tillverkare av nikotinpåsar även indikerar nikotinhalten på dosan.

Eftersom att andelen nikotin som finns i nikotinpåsar är så pass låg skrivs nikotinhalten i mg eller i procent. Lite svagare nikotinpåsar brukar innehålla mindre än 1 procent nikotin och de flesta brukar ligga omkring 1 till 1.5 procent.

För en detaljerad guide till nikotinstyrkor och graderingssystemet rekommenderar vi att du läser denna artikel.

Nikotinstyrkan brukar presenteras på följande sätt:

  1. Low/låg/svag
  2. Normal/medium
  3. Strong/Stark
  4. Extra Strong/Extra stark/X-strong
  5. Extra Strong/Extra stark/X-Strong

Notera att för vissa tillverkare som använder skalan ett till fyra behöver nikotinstyrkan för en fyra inte nödvändigtvis vara lägre än en nikotinpåse som är graderad som en femma från en tillverkare som använder graderingssystemet ett till fem.

Det som ger mest detaljerad information om nikotinstyrkan är att läsa det faktiska nikotininnehållet.

Nikotininnehållet är inte detsamma som nikotinupptag

När vi talar om nikotinpåsar och dess nikotinstyrka är det viktigt att poängtera att detta inte är samma sak som nikotinupptag.

Flera studier har gjorts på nikotinhalt i snus och nikotinupptaget vid användning. Även om nikotinpåsar inte är samma sak som tobakssnus används det på samma sätt och nikotinupptaget bör därför vara någorlunda snarlikt. I dessa studier har det då konstaterats att mindre än hälften av den mängd nikotin som finns i snuset urlakas vid snusning. Vidare tas endast mellan 10-20% nikotinet som finns i snuset från början upp i blodet. (Källa)

Med andra ord, bara för att en prilla innehåller, till exempel 10mg nikotin betyder det inte att kroppen tar upp 8mg. Verkligheten är att kroppen tar upp betydligt mindre än så, ungefär 1-2gram nikotin.

Det exakta nikotinupptaget kan även variera från persons till person beroende på till exempel salivproduktion. 

Nikotinstyrkan inte den enda faktorn som påverkar nikotinupplevelsen

Som konstaterats ovan tas majoriteten av nikotinet upp från en prilla inte upp i blodet vid användning. Men när det kommer till själva nikotinupplevelsen är det inte enbart nikotinstyrkan som påverkar din nikotinupplevelse.

Utöver nikotinhalten påverkar faktorer såsom prillan fukthalt, ph-värde, arom och smak, samt nikotinhalt nikotinupplevelsen och hur stark du upplever att en prilla är. Sedan spelar naturligtvis tiden som du använder prillan en viktig roll i hur mycket nikotin som hinner tas upp.

Swedish Match kommenterar det på följande sätt:

Vid snusning tas nikotinet endast upp via munslemhinnan…. Fukthalten och pH-värdet är av betydelse för nikotinupptaget. Vid låg fukthalt minskar extraktionen av nikotin, medan ett högt pH-värde ökar extraktionen av nikotin ur prillan och därmed nikotinupptaget via munslemhinnan.”

Storleken på prillan är också en faktor som spelar roll. Desto större prillan är, desto mer nikotin tenderar att tas upp av kroppen. Det är av denna anledning som en prilla i mini-format kan ha samma gradering i nikotinstyrka som en prilla i slim-format, trots att nikotinstyrkan är högre på mini-formatet. Nikotinupptagningsförmågan förklarar också varför mini-formaten tenderar att vara starkare. Det är helt enkelt inte enbart mängden nikotin som påverkar din nikotinupplevelse.

Nikotininnehåll i Nikotinpåsar

Nedan har vi gjort en sammanställning av nikotininnehåll i de vanligaste nikotinpåsarna. Nikotinhalten har presenterats i mg och procent.

MärkeStyrkaFormatNikotinhalt i mgNikotinhalt i procent
ZYN4Mini6mg1,50%
ZYN3Slim9.0mg1,10%
ZYN2Slim6.5mg0,80%
ZYN2Mini3mg0,75%
ZYN1Mini1.5mg0,40%
ZYN5Mini9,2mg1,60%
ZYN4Slim11.0mg1,40%
Velo3Slim10mg1,40%
Velo4Slim11mg1,56%
Velo2Slim5,6mg0,80%
Velo2Mini6mg1,20%
Velo1Mini4mg0,80%
Velo3Mini8mg1,60%
Shiro2Slim4,8mg0,8%
Shiro3Slim8,4mg1,4%
Shiro4Slim9,6mg1,55%
Shiro1Mini2,2mg0,6%
Shiro2Mini4,3mg1,2%
XR
Tobacco
Free
2Slim6.5mg0,80%
Swave3Slim11mg1,40%
Swave2Mini6,65mg1,33%
Zone X4Slim10mg1,5%
Zone X2Slim8mg1,1%
Zone X2Slim7mg1,10%
Zone X3Slim8mg1,1%
VOLT5Slim12,5mg1,80%
VOLT3Slim9,5mg1,36%
VOLT4Slim10,5mg1,50%
VOLT1Slim4mg0,57%
VOLT2Slim6,5mg0,93%
VOLT2Mini2,5mg0,57%
VOLT1Mini3mg0,57%
SHARE

Lämna ett svar