Stort sortiment av nikotinpåsar! | Snabba leverans & färska produkter | Fri Frakt över 999kr!

Swenico

Tobaksfria nikotinpåsar.

0

Your Cart

Varför får man Nikokick? Vad är en Nikotinkick?

Swenico nikotinpåsar

När du stoppar in en prilla (eller använder någon annan typ av nikotinprodukt) kommer du sannolikt att uppleva en så kallad ”nikokick”, eller nikotinkick. Framförallt är det mängden nikotin som kommer in i blodet som avgör hur tydlig och hur stor nikotinkick som du får. Tar du till exempel en extra strong nikotinpåse med mer nikotin kommer man att uppleva en större nikotinkick än om man tar en prilla med en lägre nikotinhalt.

Men vad är egentligen en nikotinkick och varför får man det?

För att citera NIH, National Institute on drug abuse:

”Omedelbart efter exponering för nikotin uppstår en ”kick” som delvis orsakas av nikotinets stimulering av binjurarna och resulterande utsöndring av adrenalin. Adrenalinrushen stimulerar kroppen och orsakar en ökning av blodtryck, andning och hjärtfrekvens. Nikotin aktiverar även belöningsvägar i hjärnan – kretslopp som reglerar förstärkning och njutningskänslor.”

När man får en nikotinkick kan man känna sig varm i kroppen, lite yr, och få en känsla av njutning. Men graden av nikotinkick kommer även att påverka hur njutbar den är. Får du i dig för mycket nikotin kan kicken vara alltför kraftig och göra dig illamående och yr. Det är därför viktigt att hitta en lämplig nikotinhalt som passar för dig.

En erfaren snusare kommer till exempel att kunna snusa starkare nikotinpåsar utan att få någon större nikotinkick. En oerfaren snusare däremot kan få en tydlig nikokick av enbart en prilla. Detta har att göra med att kroppen och hjärnan utvecklar entolerans för nikotin över tid, vilket gör att man tål mer. Detta är också den främsta anledningen till att nikotinpåsar finns i olika nikotinstyrkor.

De vanligaste känslorna förknippade med en nikotinkick är följande:

  • Energisk
  • Lugnande
  • Yrsel
  • Avslappning
  • Ökad koncentration
  • Du känner dig ”lätt” i huvudet

Observera dock att känslan av nikotin kan skilja sig beroende på mängden nikotin du konsumerar. Större doser nikotin kan ge en lugnande effekt, medan mindre nikotinmängder vanligtvis fungerar som milda stimulantia.

De snabbaste effekterna av en nikotinkick är oftast behagliga känslor såsom lugn, eufori, avkoppling, ökad energi och fokus. Människor som upplever störst nikotinkickar är de nya nikotinanvändarna och de som precis har börjat använda nikotinprodukter efter en längre paus.

Hur länge håller en nikotinkick?

I allmänhet, efter att nikotinkicken har börjat, kommer kicken att börja försvinna ganska snabbt. Vid lite lägre nikotinhalter kan nikotinkicken vara i bara några få minuter.

Om du däremot har tagit en starkare nikotinprodukt och du är ovan kan nikotinkicken däremot sitta i längre, från 30 minuter till en eller två timmar normalt. Generellt kan man säga att om du tar en nikotinprodukt som är starkare än du är van med så kommer att nikotinkicken att vara kraftigare och vara längre.

Normalt varar en nikotinkick i mellan 5 till 30 minuter.

Hur får man nikotinkicken att försvinna?

Det korta svaret är att vänta. Nikotin har en halveringstid på cirka två timmar i kroppen. Nikotinkicken kommer att gå över efter en stund och symptomen kan variera från mild yrsel, till illamående till kräkningar, till trötthet. Hur stor nikotinkick beror på flera faktorer men främst två: hur van din kropp är med nikotin, och hur stor dos av nikotin du har fått i dig.

Utöver att vänta finns det dock några saker du kan göra för att känna dig bättre:

Ta det lugnt: Att lugna ner dig lyssna på mjuk musik, fåglar som sjunger, eller vatten som porlar kan hjälpa.

Drick vatten: Att dricka vatten anses vara ett av de bästa sätten att få nikotinkicken att försvinna eftersom nikotin har en något uttorkande effekt.  Drick några glas med kallt vatten och du kommer sannolikt genast att känna dig bättre.

Ta en promenad i frisk luft: Frisk luft hjälper alltid för att pigga upp kropp och sinne. Du vill påskynda ämnesomsättningen men inte orsaka huvudvärk eller illamående. Syre är din bästa vän för att bli av med nikotinkicken.

Andningsövningar. Att ta djupa andetag ökar syrehalten i ditt blod vilket gör att du känner dig mer tillfreds och avslappnad.

Hur kan du få tillbaka nikotinkicken?

Över tid så utvecklar du en tolerans för nikotin. Du kommer därmed att så småningom behöva mer och mer nikotin för att få samma nikotinkick.

Med regelbunden nikotinanvändning kan du förlora förmågan att få en nikotinkick. Nikotin stimulerar receptorerna för att få hjärnan att frigöra signalsubstanser, men dessa receptorer har inte obegränsad kapacitet.

Samtidigt är det viktigt att poängtera att varje människa är annorlunda.  vissa människor är helt enkelt mer känsliga för nikotin än andra. Det kan ta längre tid för en person att känna ett nikotinkick, medan en annan kan behöva väldigt lite nikotin för att få samma kick.

Om du tycker att nikotinkicken är njutbar men har upplevt att dina nikotinkickar har minskat finns det ett antal saker du kan göra för att uppleva nikotinkickar igen.

  • Ta en paus från nikotinprodukter
  • Använd starkare nikotinpåsar med mer nikotin
  • Ta en nikotinpåse på morgonen

Ta en paus från nikotinprodukter

Detta är en av de mest effektiva sätten att få tillbaka nikotinkicken. När du tar en paus från nikotinprodukter ”avvänjer” du kroppen och du gör att den inte förväntar sig nikotinet. När du sedan använder en nikotinpåse eller en annan nikotinprodukt igen kommer kroppen att vara mer ovan och därför leda till en större nikotinkick.

Använd starkare nikotinpåsar med mer nikotin

Generellt sett använder mer erfarna nikotinanvändare produkter med en högre nikotinhalt. I regel använder mer erfarna snusare starkare snus eller nikotinpåsar än de som inte har snusat lika längre. Detta beror på att kroppen utvecklar en tolerans för nikotinet. För att därmed få samma nikotinkick som du brukade kan du testa att använda en starkare nikotinpåse med högre nikotinhalt.

Nikotinpåse på morgonen

De flesta erfarna nikotinanvändare hävdar också att de känner en mer effektiv nikotinkick efter en natts mellanrum. Detta beror på att kroppen inte har fått något nikotin under natten. Det är därför många anser att ”morgonsnusen” är den allra bästa.

SHARE

Lämna ett svar