Stort sortiment av nikotinpåsar! | Snabba leverans & färska produkter | Fri Frakt över 999kr!

Swenico

Tobaksfria nikotinpåsar.

0

Your Cart

Vad är Nikotinsalt? Nikotinpåsar & Nikotinsalt

Swenico nikotinpåsar

Nikotinpåsar innehåller som du vet nikotin. Men som du kanske har märkt kan det ibland användas olika typer av termer för att referera till den. För nikotinpåsar hör man då och då termen ”nikotinsalt” men vad är det mer exakt och hur fungerar det?

Zyn beskriver nikotinsalt på följande sätt:

Nikotinsalt: En version av läkemedelskvalitet av samma nikotinsalt som finns naturligt i tobaksblad som används för att ge verklig nikotintillfredsställelse. 

Vad är nikotinsalt?

Nikotinsalt är en form av nikotin och är den naturligt förekommande formen av nikotin som härrör från tobaksplantan. Nikotin finns i två distinkta former i tobaksblad, nämligen deprotonerat och monoprotonerat. Nikotinet i tobaksplantan binder sig till olika syror vilket skapar en mer stabil molekyl. Resultatet av denna process är att nikotinsalt bildas. Beroende på syran som innefattas i denna process kan det bildas olika typer av nikotinsalter.

Istället för det så kallade ”freebase” nikotinet tas nikotinsalt upp i blodet snabbare vilket ger en snabbare nikotineffekt. Länge har man vid extrahering av nikotin använt freebase nikotin men för just tillverkning av nikotinpåsar ser tillverkarna fördelarna med att använda nikotinsalt eftersom att det är mer lämpligt för denna typ av orala produkt.

Anledningen till att freebase har används beror på att ammoniak, som accepterar en proton från den positivt laddade nikotinmolekylen och befriar den från saltet som binder den i tobaksbladet, är ett bra lösningsmedel för utvinning av nikotin för att få den bästa smaken.

I tobaksblad har nikotin en kemisk sammansättning av ett salt som beror på den kemiska reaktionen som diskuterats tidigare. Nikotinsalt är därför det naturliga tillståndet som nikotin finns i tobaksblad.

Nikotinets kemiska natur är en svag bas och består av negativt laddade partiklar. Som bas försöker den hitta positivt laddade partiklar (protoner) för att hitta stabilitet och bli joniserade.

Under 1960-talet fann Phillip Morris, ett av världens största tobaksföretag att om nikotinet deprotonerades (via ammoniak) eller för att ta bort dess positiva laddning, kan man ta nikotinet tillbaka till sitt fria tillstånd vilket gör att det blir mycket lättare för nikotinet att resa över membranen i våra kroppar.

Phillip Morris fann att om man impregnerade tobak med ett salt som diammoniumfosfat så frigörs ammonium när cigaretten förbränns och därigenom frigörs nikotinet till fri basform.

Nikotinsalt i sig är inte det mest effektiva sättet att leverera nikotin till din kropp jämfört med freebase nikotin. Men det är här bensoesyra kommer in, som vi ska gå in på mer i detalj längre fram.

Bensoesyra tjänar två viktiga syften i saltnikotin:

  • Det hjälper nikotinsalt att förångas vid lägre temperaturer samt sänker pH-nivåerna i saltet nikotin vilket resulterar i en mjukare känsla
  • En kemisk reaktion inträffar som gör nikotinet mer absorberbart

Skillnad mellan ”Freebase” nikotin och nikotinsalt

Den stora skillnaden mellan freebase nikotin och nikotinsalt är typen av nikotin och syftet. 

En märkbar skillnad mellan dessa två är hårdheten som högre nikotinnivåer ofta leder till. ”Freebase” nikotin har en högre pH-nivå vilket påverkar alkaliniteten i nikotinet. Detta gör att freebase nikotin, om det skulle användas i nikotinpåsar skulle smaka hårdare desto högre nikotinstyrka du väljer. Nikotinsalt, å andra sidan, har en lägre alkalinitet på grund av bensoesyran som ger dig en mjukare och snällare känsla. Med andra ord är det nikotinsalt en viktig komponent i nikotinpåsar vilket bidrar till en bättre upplevelse, speciellt om du vanligtvis använder nikotinpåsar med en högre nikotinhalt. 

En annan skillnad mellan freebase nikotin och nikotinsalt är hur de två absorberas och färdas genom din kropp. Även om nikotinsalter inte är kända för att vara det mest effektiva sättet att leverera nikotin, har det på senare år utvecklats nya  sätt att göra det mer effektivt än freebase nikotin. Detta beror på bensoesyran som tillsätts till nikotinsaltet vilket gör att nikotinet blir mycket mer lättillgängligt och kan tas upp mer effektivt än traditionellt freebase nikotin. Med det sagt är en skillnad mellan dessa att freebase nikotin inte innehåller några tillsatser. 

På grund av tillsatsen av bensoesyran som läggs till gör det att nikotinsalt får en lägre pH-nivå som gör att den upplevs ”snällare” och ”mjukare” vilket är speciellt viktigt för en oral produkt såsom nikotinpåsar.

Freebase nikotin har dessutom en långsammare absorptionshastighet än nikotinsalt.

Vad är nikotin?

Nikotin är ett njutningsmedel som har brukats i tusentals år. Användandet av nikotin började naturligtvis i form av rökning och användningen tros ha börjat så tidigt som 5000–3000 f.Kr. i Mesoamerika och Sydamerika. 

Institutet för hälsa och välfärd i Finland beskriver nikotin på följande sätt:

”Nikotin är ett stimulerande, uppiggande och starkt beroendeframkallande ämne.”

När man använder nikotinpåsar absorberas slemhinnorna vilket leder nikotinet  in i blodet. Via blodet förs nikotinet vidare till hjärnans belöningssystem vilket ger en känsla av välbehag och njutning.

De flesta som använder nikotin upplever en känsla av välbefinnande och njutning men det är samtidigt viktigt att inte konsumera för mycket nikotin. Om du är ovan med nikotin eller konsumerar en för hög dos kan du känna dig yr och illamående.

Nikotin förekommer naturligt i tobaksplantan. I hjärnan binder nikotin till specifika receptorer och utlöser frisättningen av dopamin och andra signalsubstanser. Som ett resultat kan nikotin stimulera och i slutändan påverka kortsiktiga hjärnfunktioner som känslor, inlärning och minne.

Efter upprepad nikotinstimulering anpassar sig hjärnan till närvaron av nikotin vilket är en process som är reversibel när en person slutar använda nikotinhaltiga produkter. Detta är anledningen till att du kan uppleva en starkare nikotinkick när du inte har använda nikotinpaåar på ett tag.

Nikotinhaltiga produkter rekommenderas inte att användas av personer som har eller löper risk att drabbas av hjärtsjukdom, diabetiker, epilepsi eller anfall. De bör inte heller användas under graviditet eller under amning. Slutligen bör minderåriga inte använda eller ha tillgång till några produkter som innehåller tobak eller nikotin, varför det är 18-årsgräns på nikotinpåsar och andra nikotinprodukter.

Nikotin är inte den primära orsaken till rökrelaterade sjukdomar

Nikotin, även om det är beroendeframkallande och inte helt riskfritt är inte den primära orsaken till rökrelaterade sjukdomar. Det är de andra skadliga och potentiellt skadliga kemikalierna i rök som är den primära orsaken till rökrelaterade sjukdomar. Ett uttalande från NICE (National Institute for Health and Care Excellence) konstaterade att ”det är i första hand toxiner och cancerframkallande ämnen i tobaksrök – inte nikotinet – som orsakar sjukdom och död”. Källa: National Institute for Health and Care Excellence, “Smoking: Harm Reduction”, June 2013.

Detta är en viktig anledning till att nikotinpåsar anses vara ett avsevärt mycket bättre alternativ än rökning för folkhälsan.

SHARE

Lämna ett svar