Stort sortiment av nikotinpåsar! | Snabba leverans & färska produkter | Fri Frakt över 999kr!

Swenico

Tobaksfria nikotinpåsar.

0

Your Cart

Är nikotinpåsar detsamma som rökning?

Är nikotinpåsar detsamma som rökning?

Med nikotinpåsar som snabbt ökat i popularitet de senaste åren är nikotinpåsar fortfarande en ny nikotinprodukt som de flesta inte känner till

De flesta människor är inte medvetna om vad nikotinpåsar är, hur de fungerar och deras fördelar. Med det sagt är nikotinpåsar, som innehåller nikotin, ofta automatiskt förknippade med rökning.

Naturligtvis vet de som är bekanta med nikotinpåsar och relevanta studier att skillnaden mellan rökning och nikotinpåsar är enorm.

Kort sagt, nikotinpåsar skiljer sig mycket från tobak i flera olika aspekter. Det är också världar ifrån varandra när det gäller hälsoeffekterna jämfört med rökning.

Om du är ny på nikotinpåsar och undrar om nikotinpåsar är detsamma som rökning, har du kommit till rätt ställe. I den här artikeln kommer vi att reda ut saker och ting och förklara hur nikotinpåsar skiljer sig från rökning.

Introduktion till Nikotinpåsar

Nikotinpåsar är relativt moderna nikotinpåsar, som först anlände för cirka 10 år sedan och fått särskilt grepp under de senaste åren.

Begreppet nikotinpåsar föddes från svenskt tobakssnus, som används i samma var som nikotinpåsar. Tobakssnus används främst i Sverige och de nordiska länderna och har en hundraårig tradition. Svenskt snus är inte att förväxla med dipp- eller tuggtobak som skiljer sig mycket från snus.

Marknaden började efterfråga en tobaksfri produkt som erbjöd samma upplevelse som snus men utan tobak. Eftersom tobak färgar tänderna och även har en speciell smak, ville många (särskilt kvinnor) ha något som var fräschare och med mer intressanta smaker. Sagt och gjort, tillverkarna började experimentera och resultatet blev tobaksfria nikotinpåsar där tobaken hade ersatts med växtfiber och nikotinet tillsattes efteråt. Eftersom växtfiber är smaklöst hade tillverkarna nu oändliga möjligheter att ge påsarna praktiskt taget alla tänkbara smaker.

Nikotinpåsar används precis som snus och placeras under överläppen i mellan 10-50 minuter där de släpper ut nikotin i blodbanan via munslemhinnan.

Nikotinpåsar erbjuder många fördelar jämfört med traditionella tobaksprodukter, i synnerhet:

 • Fri från tobak
 • Fri från förbränning
 • Mycket mindre skadligt än rökning
 • Finns i ett oändligt urval av smaker
 • Finns i många olika nikotinstyrkor
 • Kan användas när som helst och var som helst
 • Är extremt bekväma
 • Är helt diskreta – ingen behöver veta att du använder dem.

Nu, som du kan se, finns det inte mycket om nikotinpåsar som påminner om rökning, förutom det faktum att de används för att få nikotin. Av den anledningen är nikotinpåsar verkligen inte detsamma som rökning.

Nikotin leverans

Nikotinpåsar skiljer sig mycket från rökning på grund av att de inte är brännbara.

Med rökning är konceptet att andas in tobaksrök så att lungorna kan ta upp nikotin. Med nikotinpåsar lägger du helt enkelt en påse under läppen och nikotinet absorberas helt hands- och rökfritt.

Nikotin, även om det är beroendeframkallande, är inte det primära hälsoproblemet i samband med rökning; det är förbränning av tobak som producerar skadliga biprodukter. Nikotinpåsar, som är rökfria, eliminerar exponering för dessa skadliga ämnen, vilket gör dem mycket mindre skadliga. Samtidigt är nikotin beroendeframkallande och kan ha viss påverkan på hälsan. Fortfarande är forskare eniga i slutsatsen att nikotinpåsar är betydligt mindre skadliga än rökning.

Rökning är allmänt erkänt som en ledande orsak till olika hälsoproblem, inklusive luftvägssjukdomar, hjärt-kärlproblem och en ökad risk för cancer.

Social påverkan

I takt med att människor blir mer och mer hälsomedvetna minskar den sociala acceptansen av rökning gradvis. För bara några decennier sedan rökte i princip alla. Idag ser det väldigt annorlunda ut och antalet rökare i världen minskar stadigt.

Det har framför allt att göra med den ökade medvetenheten om de skadliga hälsokonsekvenser som rökning har. Som ett resultat har rökning blivit mindre och mindre socialt acceptabelt, och förbjudits på många ställen som utomhusrestauranger, på flygplan, inomhus med mera.

Tvärtom har nikotinpåsar i viss mån anammats som ett mer socialt acceptabelt alternativ. Dessutom innebär den diskreta karaktären av användning av påsar att det är möjligt att använda dem när som helst och var som helst – utan att någon vet. Med det sagt är de flesta fortfarande obekanta med nikotinpåsar så nivån på acceptansen varierar mellan olika samhällen och regioner. I Sverige, till exempel, som har den högsta andelen snus- och nikotinpåsar, är dessa produkter mycket socialt acceptabla, och praktiskt taget var du än går – ett kontor, ett café, en restaurang eller en bar, kommer du med största sannolikhet att upptäcka burkar med nikotinpåsar eller snus på borden. Tvärtom har rökning en helt annan social acceptans, allmänt sett ner på av de flesta i Sverige.

Miljömässig hållbarhet är en annan faktor att tänka på när man jämför nikotinpåsar med rökning. Till skillnad från traditionella cigaretter, som genererar betydande mängder cigarettfimpavfall och bidrar till avskogning genom tobaksodling, marknadsförs nikotinpåsar ofta som ett mer miljövänligt alternativ. Miljöpåverkan från produktion och bortskaffande av påsar bör dock inte förbises. Nikotinpåsar är biologiskt nedbrytbara förutom påsarna som innehåller ett visst ”lim” för att hålla ihop dem som inte är biologiskt nedbrytbart. Det rekommenderas att kasta de använda påsarna i en papperskorg eller det övre locket på burken.

Att nikotinpåsar är försedda med ett topplock för kassering av använda påsar gör det enkelt att kassera dem utan att slå dem i naturen – vilket ofta händer med cigarettfimpar på grund av besväret med att kassera dem om det inte finns en askkopp i närheten.

Är nikotinpåsar detsamma som rökning?

Som du kan se är slutsatsen tydlig: nikotinpåsar är inte detsamma som rökning.

Nikotinpåsar skiljer sig från rökning på många olika sätt, inklusive:

 • Innehåller inte tobak
 • Är inte brännbara
 • Är ett mycket mindre skadligt alternativ
 • Kan användas när som helst och var som helst – inklusive inomhus, kollektivtrafik, flygplan etc.. och många fler anledningar.

Många användare uppskattade bekvämligheten, diskretheten och variationen av smaker som positiva aspekter av deras erfarenhet av nikotinpåsar.

Rökning är ofta lika mycket en rituell och sensorisk upplevelse som en nikotintillförselmetod. Vissa användare kan tycka att hand-till-mun-rörelsen och handlingen att andas in rök är en integrerad del av deras rökupplevelse. Dessa är element som användningen av nikotinpåsar kanske inte replikerar

När det gäller nikotin är det allmänt accepterat att rökning är mer beroendeframkallande än nikotin, delvis på grund av rökritualen. Med användning av nikotinpåse är det inte mycket av en ritual eftersom du bara lägger en påse under läppen och fortsätter med din dag.

SHARE

Lämna ett svar